Ria Bussink (l) en Lieke Oostrik: 'Door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam.'  Foto: Lineke Voltman
Ria Bussink (l) en Lieke Oostrik: 'Door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam.' Foto: Lineke Voltman

Fiets Fit middag in Whemer Hof

Sport

‘Doortrappen: Veiliger fietsten tot je 100ste’

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK – De gemeente Winterswijk staat bekend om haar mooie fietsroutes. Met name in het buitengebied. Daarvan wordt druk gebruik gemaakt; ook door ouderen. Door te fietsen blijven zij langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Maar ze zijn ook kwetsbaarder in het verkeer, hetgeen blijkt uit cijfers van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). De landelijke overheid is jaren geleden gestart met het programma ‘Doortrappen’ onder het motto ‘Veiliger fietsen tot je 100ste’. De coördinatie van Doortrappen ligt bij het ministerie en het programma wordt uitgevoerd door provincies en gemeenten met medewerking van verschillende partners als Fietsersbond, VVN en vele anderen.

Whemer Hof 
Ook in Winterswijk wordt aandacht besteed aan ‘Doortrappen’. Op vrijdag 17 mei wordt een Fiets Fit middag gehouden, waaraan diverse organisaties meewerken. De bijeenkomst wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in Stichting Ontmoetingscentrum Senioren Whemer Hof aan de Ratumsestraat 20.
“Tijdens deze middag, die opgezet is als een soort markt met kramen, wordt veel informatie gegeven over fit blijven, veilige mobiliteit en fietsroutes, fietsveiligheid en aanpassingen”, zegt Ria Bussink van het Sociaal Team van de gemeente, tijdens een gesprek in de Whemerhof. “Daarnaast is het interactief en willen we graag met elkaar in gesprek gaan, waarbij de bezoekers in kleine groepjes verdeeld worden en ze rouleren langs verschillende onderdelen van het programma.”                                                                                                                                                                 

Fiets Fit blijven
Fysiotherapeute Lieke Oostrik zal vertellen welke oefeningen thuis gedaan kunnen worden om Fietsfit te blijven. “Door weersomstandigheden fietsen ouderen ’s winters veel minder en als het dan zomer wordt pakken ze de fiets weer zonder te oefenen. We willen duidelijk maken dat ze ook zonder fiets oefeningen kunnen doen voor de spierkracht, balans en conditie. Dat kan zowel alleen maar ik kan ze ook verwijzen naar instanties waar in groepsverband beweegactiviteiten worden gehouden.”
Het Kruiswerk is aanwezig met een stand waar bezoekers een gezondheidscheck kunnen laten doen inclusief bloeddrukmeting, BMI-check en knijpkrachtmeting. Daarnaast geven ze informatie over hun diensten die te maken hebben met fietsen.

Routes voor aangepaste fietsen
Bussink: “Er is ook een stand met informatie over fietsroutes, deels bestaande maar ook wat nieuwe waarbij ook enkele die speciaal geschikt zijn voor aangepaste fietsen als duofiets of driewielfiets. Ook is het mogelijk dat mensen zich aanmelden die in een groepje of met een fietsmaatje willen fietsen. We kunnen fietsers zo met elkaar verbinden, want samen fietsen is voor de meesten wel gezelliger. Verder wordt er informatie gegeven over de fietshelmactie. Een fietshelm is met name voor ouderen erg belangrijk maar wordt nog te weinig gedragen, terwijl het bij andere sporten heel normaal is.”
Een docent van de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland is aanwezig om zoveel mogelijk informatie te verstrekken over fietsveiligheid en mogelijke aanpassingen zoals het gebruik van spiegels. Ook is het mogelijk het reactievermogen te testen en een valrisico check te doen.
Tenslotte wordt er aandacht besteed aan het inventariseren van mogelijke onveilige verkeerssituaties.

De bijeenkomst is georganiseerd met medewerking van de Ouderenbonden, een fysiotherapeut van Fysiotherapie Beatrixpark, Veilig Verkeer Nederland afdeling Winterswijk, de Fietsersbond, het Kruiswerk, een verkeersdeskundige van de gemeente en de ouderenwerker en beweegmakelaar van Sociaal Team de Post.

Fietsvaardigheid test
De Fiets Fit middag is met name bedoeld voor senioren maar ook anderen zijn van harte welkom. De entree is gratis. Deze middag krijgt volgens Bussink nog een vervolg. “Donderdagochtend 19 september gaan we een fietsvaardigheidsdag organiseren. Dan wordt er gefietst over een parcours waarbij de deelnemers hun fietsvaardigheid kunnen testen.

Meer informatie: www.doortrappen/gelderland en actief@winterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant